Nuo verrattomat velikullat höyrynorsuissaan…

HöyrytaloJules Verne: Höyrytalo. WSOY 1980. 396 s.
Arvio: 2 / 5 tähteä

Joskus on mukava palata ajassa taakse päin ja tarttua kirjailijaan, jonka teoksia ei ole lukenut ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen. Kirjaston poistomyynnistä tarttui 20 sentin sijoitusta vastaan klassikkokirjailija, joka ei esittelyjä kaipaa. Sen sijaan hänen teoksensa ei sanonut minulle mitään. Niinpä luvassa oli lukukokemus tutun kirjailijan tuntemattomaksi jääneestä teoksesta.

Jokainen on varmasti lukenut jonkun Jules Vernen (1828 – 1905) matkakertomuksen. Itse muistan ahmineeni poikavuosina sellaisia klassikoita kuin Maasta kuuhun, Tsaarin kuriiri, Maailman ympäri 80 päivässä, Matka maan keskipisteeseen sekä Sukelluslaivalla maapallon ympäri. Lapsuusvuosia ilahdutti myös televisiossa esitetty espanjalainen animaatiosarja, jossa Phileas Foggin matkaa maailman ympäri päästiin jännittämään koko perheen voimin. Verneä on tituleerattu tieteiskirjallisuuden isäksi, eikä aivan vailla ansioita.

Höyrytalo ei lukeudu Vernen tuotannossa niihin teoksiin, jotka suuren yleisön pitäisi automaattisesti osata nimetä. Itsellenikin kirja oli tuntematon, vaikka suomentajan laatimissa alkusanoissa sen mainitaankin kuuluvan kirjailijan päätöihin. Tarina sijoittuu 1860-luvun lopun Intiaan ja kertoo ranskalaisen turistin, Mauclerin, ja hänen ystäviensä, eversti Munron, insinööri Banksin ja kapteeni Hodin suorittamasta retkestä Intian niemimaan halki Kalkutasta Himalajalle ja Bombayhin.

Kulkuneuvona ei tällä kertaa toimi kuumailmapallo tai sukellusvene, vaan jättimäinen höyryllä toimiva elefantti, Teräsjätti, jonka perään on varustettu kaksi vaunua matkustajia varten. Kyseessä on siis eräänlainen höyryjunan raiteeton versio, joka pystyy kiipeämään myös vuorille sekä ylittämään jokia ja suuria järviäkin amfibio-mahdollisuuden ansiosta! Mielikuvituksellinen ajoneuvo on Verneä parhaimmillaan. Tarinaa taustoittaa edellisen vuosikymmenen lopulla Intiassa käyty verinen sota, niin sanottu Sepoykapina (1857 – 1859), jossa brittiarmeijassa palvelelleet intialaissotilaat nousivat aseelliseen kumoukseen valkoisia eurooppalaisia vastaan. Eversti Munron ja sepoykapinajohtajan välillä käydään eräänlainen jälkipeli.

Vernen teokset ovat tänä päivänä luokiteltavissa poikakirjallisuuteen, eikä Höyrytalo tee poikkeusta. Neljän eurooppalaisen herrasmiehen välillä suorastaan urheilulliseksi kuvailtu innostus ja ritarillinen yhteistoiminta saavat varmasti jokaisen 12-13 vuotiaan pojan sydämen sykkimään. Vanhemmalle lukijalle se tuo mieleen lapsuuden rakkaat takkavalkeatarinat, mutta ei juonellisesti jaksa kiinnostaa. Tarinana Höyrytalo ei nimittäin pärjää edellä mainituille klassikoille – tai voihan toki olla, että aika on kullannut muistot. Eksoottinen Intia vilisee kirjan lehdillä, mutta varsinainen tarina ei tunnu alkavan koskaan. Loppuratkaisukin tulee niin yllättäen ja saa toinen toistaan epäuskottavimpia käänteitä, että lukijan mieleen hiipii epäilys, oliko kirjailija pakotettu päättämään romaaninsa – vaikka väkipakolla.

Tuttuun tapaansa Verne on parhaimmillaan kuvatessaan Intian eksoottista luontoa, välillä suorastaan ensyklopedisella pedanttisuudella. Kirjailija, joka ei ollut itse käynyt Intiassa, on todennäköisesti hyödyntänyt valtavaa kirjallista lähteistöä ja se näkyy yksityiskohtien kuvaamisen rikkautena. Höyrytalo toimiikin varsin hyvänä ajankuvauksena 1860 – 1870 -lukujen Intiasta ja miksei sitä voisi suositella luettavaksi Intiaan matkaavalle nykyturistille. Kirjaan on lisätty suomentajan laatima ansiokas hakemisto, joka auttaa nykylukijaa selventämään itselleen kirjan keskeisiä käsitteitä, tapahtumapaikkoja sekä Sepoykapinan taustoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s