Kangastuksia Helsingissä

Kangastus 38Kangastus 38 by Kjell Westö
My rating: 4 of 5 stars

Kjell Westö tyhjensi aikoinaan pajatson ja voitti allekirjoittaneen puolelleen Missä kuljimme kerran (Mkk) -romaanillaan. Se oli suomenruotsalaisen kirjailijan upea kuvaus elämästä Helsingissä 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten aikana. Muistan vielä elävästi, kuinka luin romaania kaksiviikkoisen Italian-matkani aikana. Vaikka nähtävyyksiä sekä Firenzessä että Roomassa riitti enemmän kuin tarpeeksi ja päivän kävelyretkistä tuli helposti 15 tuntisia, ei yöllä malttanut nukkua: Hyvä romaani piti lukea alta pois mahdollisimman nopeasti. Tällaisten muistojen jälkeen oli mukava tarttua kirjailijan uusimpaan romaaniin.

Finlandia -ehdokkaaksikin nostettu Kangastus 38 kuvaa asianajaja Claes Thunen ja hänen sihteerinsä Matilda Wiikin elämää reilun puolen vuoden ajalta maailmansodan aattona, vuoden 1938 Helsingissä. Thune on juuri kokenut avioeron, sihteeri Matilda puolestaan tekee synkkää tilintekoa menneisyytensä kanssa, joka saapuu kummittelemaan esimiehen ystävän hahmossa. Temaattista yhtymäkohtaa Mkk:aan tuo kirjan sijoittuminen sisällissodan ja talvisodan väliin. Erityisesti kansakunnan kahtiajako Suomen ensimmäisen tasavallan aikana tuodaan Kangastus 38:ssa ansiokkaasti esiin.

Kjell Westön romaaneja lukiessa mieleen nousee kuin itsestään, että tätä kirjaa on varmasti suunniteltu kävelemällä ympäriinsä Helsingin katuja, sen verran eloisasti hänen onnistuu kuvata romaaneissaan kaupunkia ja sen lähialueita. Hienon kuvauksen kruunaa kirjailijan suorittama tinkimätön taustojen kartoitus. Jos sihteeri Matilda piipahtaa Akateemisessa kirjakaupassa ostamassa itselleen elokuvalehden, voi lukija olla varma, että kyseinen kirjakauppa sijaitsi tutulla paikallaan Kolmen sepän patsaan vieressä Helsingissä vuonna 1938.

Tarinankertojana sekä tunnelmien ja tuntemusten kuvaajana Westö on omaa luokkaansa. Historiallisten romaanien kirjoittajana hän vertautuu allekirjoittaneen kohdalla Antti Tuuriin, mutta siinä missä Tuurin kirjoitustyyli on hyvin suoraviivaista ja pelkistettyä, Westön onnistuu maustaa romaaneissaan myös henkilöiden ajatuksia ja tuntemuksia. Nyanssit ovat herkkiä, mutta tarkkaan harkittuja. Romaanissa on myös psykologista syvyyttä, joka välillä tuo mieleen Alfred Hitchcockin Psykon. Sitä ilmentää Matildan sisäinen painiminen, persoonallisuuden jakautuminen sekä psykoottisuutta lähentelevä päättäväisyys ratkaista menneisyyden ongelma ja omakin tulevaisuus. Myös lähestyvän suursodan pelko ja keskeisten päähenkilöiden ahdistuneet elämänkohtalot tuovat kirjaan syvyyttä. Kangastus 38 ei ole iloinen kirja. Mielenkiintoisen lisämausteensa tuo myös mosaiikkimainen juonikuvio, eteen ja taakse päin soljuva tarina, jossa sekä asianajaja että hänen sihteerinsä pyrkivät kasaamaan toisistaan kokonaiskuvaa sirpaleista tietoa keräämällä.

Aivan täydellistä klassikkoa ei kirjasta kuitenkaan tule. Eräät ratkaisut hahmojen välisissä suhteissa tuntuvat teennäisiltä, jopa päälle liimatuilta. Thunen avioeron lopullinen syy ja siihen oleellisesti liittyvä eroottinen novellikokoelma ei juonikuvioltaan sytytä, vaikka se tietysti on ollut kirjailijan tarkoitus. Myös jännittävien juonenkäänteiden luominen tuntuu olleen Westölle vaikeaa. Harvemmin pystytään jännitettä luomaan esimerkiksi kännipuheiden jälkiseurauksia arvuuttelemalla. Loppuratkaisu on aavisteltavissa viimeistään kirjan puolivälissä. Itse loppuratkaisu tapahtuu aivan kirjan viimeisellä sivulla ja vaikka se onkin vaikuttava, loppu jää mielestäni hivenen kesken. Naseva lopetus tuntuu puuttuvan. Kokonaisuutena romaani kuitenkin toimii verrattomasti ja on jälleen uusi sulka jo muutenkin ansioituneen ja palkitun kirjailijan hatussa.

View all my reviews

2 thoughts on “Kangastuksia Helsingissä

    1. Erittäin mielenkiintoinen näkökulma! Se, että samaistat teoksen ajankuvan nykyaikaan on kiehtova pohdiskelun aihe. Mikä sai sinut ajattelemaan moista allegoriaa?

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s